Historia

Adam Henkell grundade 1832 sin första vinhandel i den tyska staden Mainz am Rhein. Där sålde han vin och närde samtidigt en dröm om att kunna tillverka sitt eget vin. 1856 blev drömmen verklighet och han lyckades förena tysk ingenjörskonst och fransk fingertoppskänsla i framställningen av sitt mousserande vin Henkell Trocken. Framgångarna avlöste varandra och under 1930-talet var Henkell Trocken först med att lansera en piccoloflaska, detta för att möta kundernas efterfrågan på mousserande vin och samtidigt kunna erbjuda en produkt som människor hade råd att köpa under de ekonomiskt ansträngda tiderna under 30- och 40-talet. Den stora exportframgången av Henkell trocken var också betydande för att få landet på fötter igen ekonomiskt under efterkrigstiden.

Under årens lopp har Henkell utvecklats från en enskild vintillverkare till en koncern med flertalet producenter och vinhus runt om i Europa som gör olika typer av vin och sprit under olika varumärken. Man tillverkar fortfarande Henkell Trocken i Wiesbaden och där ligger också huvudkontoret för Henkell & Co. Gruppe. Idag finns 20 dotterbolag runt om i världen och produkterna exporteras till över 100 länder. I Sverige grundades Henkell & Co. Sverige 2011.